• Fokkema & Partners Architecten BV
  • Phoenixstraat 49 B, 2611 AL Delft
  • The Netherlands
  • +31 (0) 15 2158281
  • info@fokkema-partners.nl

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen

From three different locations, the Unilever research and development teams moved into their new innovation powerhouse at the University & Research Campus in Wageningen. Fokkema & Partners was responsible for the complete circular interior design, which is for a large part publicly accessible. The building includes a pilot plant, a food and costumer experience area, five innovation kitchens and two levels of labs and offices.

In co-creation with the employees of Unilever the interior was designed with one key mindset: to exchange knowledge and collaborate with students, start-ups, knowledge centres, NGO’s, and other companies involved in the global search for healthy and sustainable foods innovations. Over the course of three years of design and construction, Unilever was able to realise an energy-neutral building. They achieved two BREEAM awards and - taking the circular design ambition for the interior to new levels - the building is furnished completely with re-used furniture.

Collaborators: Paul de Ruiter Architects, Dura Vermeer, DWA, Lucassen bouwconstructies, Hollander Techniek, Arcadis, Dr. Heinekamp, Sandenburg, MAT25, D&S Process Solutions, DGMR.

Photography: Ossip van Duivenbode

 

Unilever Foods Innovation Centre

From three different locations, the Unilever research and development teams moved into their new innovation powerhouse at the University & Research Campus in Wageningen. Fokkema & Partners was responsible for the complete circular interior design, which is for a large part publicly accessible. The building includes a pilot plant, a food and costumer experience area, five innovation kitchens and two levels of labs and offices.

In co-creation with the employees of Unilever the interior was designed with one key mindset: to exchange knowledge and collaborate with students, start-ups, knowledge centres, NGO’s, and other companies involved in the global search for healthy and sustainable foods innovations. Over the course of three years of design and construction, Unilever was able to realise an energy-neutral building. They achieved two BREEAM awards and - taking the circular design ambition for the interior to new levels - the building is furnished completely with re-used furniture.

Collaborators: Paul de Ruiter Architects, Dura Vermeer, DWA, Lucassen bouwconstructies, Hollander Techniek, Arcadis, Dr. Heinekamp, Sandenburg, MAT25, D&S Process Solutions, DGMR.

Photography: Ossip van Duivenbode
Client Unilever
Location Wageningen
Square 16.000
Timeline July 2017 - December 2019
Labels Interior , Offices , Public buildings , Circular design , NWOW , Hospitality , All
Unilever Foods Innovation Centre Wageningen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Client Unilever
Location Wageningen
Square 16.000
Timeline July 2017 - December 2019
Labels Interior, Offices, Public buildings, Circular design, NWOW, Hospitality, All