• Fokkema & Partners Architecten BV
  • Phoenixstraat 49 B, 2611 AL Delft
  • The Netherlands
  • +31 (0) 15 2158281
  • info@fokkema-partners.nl

Rijkskantoor de Knoop Utrecht

The former ‘Luitenant Generaal Knoop Kazerne’ has been transformed into a contemporary and transparent Government Office ‘de Knoop’ with additional representation as a central meeting hub for all Dutch Central Government Agencies. The sustainable transformation was designed, financed and executed by the consortium R creators, including a maintenance and operation phase of 20 years.

The intimacy and character of the original construction of the building offers a profound counterbalance to a daylight flooded atrium which connects to a spacious new construction. The complex is wrapped with a new façade and strongly embedded in the urban fabric. It meets high security standards and offers great capacity for adaptations in (future) use.

Voids, balconies and staircases make a fluid and continuous sequence of spaces in the new Government Office building. The interior offers a customer journey which centres on users’ needs, this ranges from the more open, buzzing environment at arrival, to the restaurant and reception areas and to the break out areas in meeting- and working domains.

Trees and plants are integrated in the design bringing the outside inside while views on the city’s landmarks provide orientation. In the meeting center, open areas are defined along the voids and staircases that can house up to 300 people to informally connect before and after meetings. The anchor points in the office area represent the different users. Elaboration of the design was executed up to the graphic wayfinding concept. Studio Drift made an enchanting design for the installation above the coffee bar in the atrium.

R creators consists of the executing parties Strukton, Ballast Nedam and Facilicom. The design was created by Cepezed, Fokkema & Partners and Rijnboutt. Photography: Lucas van der Wee

 

Redevelopment of the former "Knoop barracks" in the city centre, into a sustainable and attractive government office building.

 

Rijkskantoor de Knoop

The former ‘Luitenant Generaal Knoop Kazerne’ has been transformed into a contemporary and transparent Government Office ‘de Knoop’ with additional representation as a central meeting hub for all Dutch Central Government Agencies. The sustainable transformation was designed, financed and executed by the consortium R creators, including a maintenance and operation phase of 20 years.

The intimacy and character of the original construction of the building offers a profound counterbalance to a daylight flooded atrium which connects to a spacious new construction. The complex is wrapped with a new façade and strongly embedded in the urban fabric. It meets high security standards and offers great capacity for adaptations in (future) use.

Voids, balconies and staircases make a fluid and continuous sequence of spaces in the new Government Office building. The interior offers a customer journey which centres on users’ needs, this ranges from the more open, buzzing environment at arrival, to the restaurant and reception areas and to the break out areas in meeting- and working domains.

Trees and plants are integrated in the design bringing the outside inside while views on the city’s landmarks provide orientation. In the meeting center, open areas are defined along the voids and staircases that can house up to 300 people to informally connect before and after meetings. The anchor points in the office area represent the different users. Elaboration of the design was executed up to the graphic wayfinding concept. Studio Drift made an enchanting design for the installation above the coffee bar in the atrium.

R creators consists of the executing parties Strukton, Ballast Nedam and Facilicom. The design was created by Cepezed, Fokkema & Partners and Rijnboutt. Photography: Lucas van der Wee
Client Rijksgebouwendienst
Location Utrecht
Square 30.000
Timeline January 2014 - February 2018
Labels Interior , Renovation , NWOW , Offices , Public buildings , Signing , All , sustainable renovations , interiors
Rijkskantoor de Knoop Utrecht
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
video
Client Rijksgebouwendienst
Location Utrecht
Square 30.000
Timeline January 2014 - February 2018
Labels Interior, Renovation, NWOW, Offices, Public buildings, Signing, All, sustainable renovations, interiors