• Fokkema & Partners Architecten BV
  • Phoenixstraat 49 B, 2611 AL Delft
  • The Netherlands
  • +31 (0) 15 2158281
  • info@fokkema-partners.nl

Rechtbank Rotterdam Rotterdam

The Rotterdam District Court, centrally located on “Kop van Zuid”, has gone through a large-scale refurbishment. In order to provide a safe and service-oriented entrance which is easy to navigate, the galleria - glass-covered outdoor space situated between 3 building volumes – was partially transformed to create a fully climatized public reception area. The renovation further entails the offices and the design of a knowledge centre with meeting hub.

Presenting a design by Fokkema & Partners Architecten, Dura Vermeer won the Design & Build for the renovation of the Government Real Estate Agency. Materialisation of the new volumes in natural stone, contributes to the self-evident nature of the intervention, shaping the new function of the Galleria. The entrance to the court now offers, literally and figuratively speaking, the warm and welcoming environment that naturally connects the buildings in which the court resides.
The challenging part of the design was to carefully facilitate the various traffic flows of the user groups which intersect and come together in the renewed Galleria. By adding a mezzanine, the traffic flows are effectively separated. On top it houses the security barrier and underneath a pleasant waiting area is situated. The urban embedding of the court in the former harbour area is still apparent in the reception area thanks to the sturdy design with a robust appearance and long sightlines. Despite its partial transformation into a new public living room, representing the district court, the connection to the galleria is still perceived as one continuous whole. During phased renovation, the court and the office environment remained in use.
Photography: Lucas van der Wee

 

Rechtbank Rotterdam

The Rotterdam District Court, centrally located on “Kop van Zuid”, has gone through a large-scale refurbishment. In order to provide a safe and service-oriented entrance which is easy to navigate, the galleria - glass-covered outdoor space situated between 3 building volumes – was partially transformed to create a fully climatized public reception area. The renovation further entails the offices and the design of a knowledge centre with meeting hub.

Presenting a design by Fokkema & Partners Architecten, Dura Vermeer won the Design & Build for the renovation of the Government Real Estate Agency. Materialisation of the new volumes in natural stone, contributes to the self-evident nature of the intervention, shaping the new function of the Galleria. The entrance to the court now offers, literally and figuratively speaking, the warm and welcoming environment that naturally connects the buildings in which the court resides.
The challenging part of the design was to carefully facilitate the various traffic flows of the user groups which intersect and come together in the renewed Galleria. By adding a mezzanine, the traffic flows are effectively separated. On top it houses the security barrier and underneath a pleasant waiting area is situated. The urban embedding of the court in the former harbour area is still apparent in the reception area thanks to the sturdy design with a robust appearance and long sightlines. Despite its partial transformation into a new public living room, representing the district court, the connection to the galleria is still perceived as one continuous whole. During phased renovation, the court and the office environment remained in use.
Photography: Lucas van der Wee
Client Government Real Estate Agency
Location Rotterdam
Square 15.000
Timeline June 2017 - December 2019
Labels All , Interior , Renovation , Offices , Public buildings
Rechtbank Rotterdam Rotterdam
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Client Government Real Estate Agency
Location Rotterdam
Square 15.000
Timeline June 2017 - December 2019
Labels All, Interior, Renovation, Offices, Public buildings