• Fokkema & Partners Architecten BV
  • Phoenixstraat 49 B, 2611 AL Delft
  • The Netherlands
  • +31 (0) 15 2158281
  • info@fokkema-partners.nl

Two classrooms in a building from the early 1900's were converted into the spacious living quarters for a young couple. The couple envisioned a welcoming, fun space, Bruce Wayne style, with a touch of magic. With natural materialisation and subtle detailing extending the entire height of the space, a luxurious, daylight flood and welcoming home was created to answer all their wishes.

With its high pitched windows to avoid students gazing outside, the space had a rather stringent first appearance. The design turns the original atmosphere into a virtue to emphasize a bold character. The existing brick wall was left in sight, flaws and all. It is contrasted with a pristine white kitchen with clear lines and smooth silestone surface top with subtle natural drawing. Warm wooden panels - its colour and pattern could be derived from a luxury home in the series Mad Man - incorporate cupboards on the one end and provide a refined backdrop for a slender black steel entresol with library on the other. A black steel framed ensuite door, flanked with contemporary ensuite cupboards, connects the former classrooms. It bridges the original spacious characteristics to a self-evident residential atmosphere.

A mirror in the hallway extends sightlines while seamlessly and surprisingly accommodating all of the program. In line with the other design interventions, the mirror hides secret doors. A bedroom, bathroom and study are housed in the former offices with a more intimate atmosphere and wooden ceiling.

Photography: Alexander van Berge

go to projectpage