• Fokkema & Partners Architecten BV
  • Phoenixstraat 49 B, 2611 AL Delft
  • The Netherlands
  • +31 (0) 15 2158281
  • info@fokkema-partners.nl

As one of the selected finalists, Fokkema & Partners led an international team to develop a complete design proposal for extensive restructuring of the Centre-Est headquarters campus of Credit Agricole in Lyon: “Project Campus”.
 

Check out the video for a tour


The leading cooperative bank Credit Agricole aims to boast financial knowledge and know-how in the region through stimulation of innovation. A multi-use, highly social and sustainable redevelopment of their existing building complex in Lyon contributes to realization of a collaborative strategy through providing facilities and office space for other FinTech companies. The existing complex dates from the 1980’s and set in a park measuring 11 hectares. The new premises will encompass a total of 70.000m2 gross floor area: 30.000 m2 campus-related program and office space, 40.000m2 underground parking.


Key focus points of the design are transparency, sustainability, energy efficiency, circular design, sense of community and New ways of working. The restructured campus will house 1500 people, of which 1/3 working in (start-up) FinTech companies which the bank has set out to attract to the site. The integrated whole results in a well-connected, efficient and multi-user campus: a catalyzer for future developments in the services and real-estate of Credit Agricole.


The design proposal features a new, centrally located Hub-building with the campus reception, restaurant, meeting facilities and the auditorium. On the large upper level floors the open plan offices are situated, fit to the New Ways of working. Generous open stairs, balconies and passerelles connect different levels and give expression to the dynamic, interactive and communicative nature of the campus. All “Hub” functions are grouped around a central atrium, the heart of the complex, resembling a village square. An iconic ‘tree of life’ – which is the main construction element in the atrium – lifts a large photovoltaic glass roof.


A new skin, high performant aluminum façade, is draped around the buildings. It joins the existing and the new building blocks. With special attention to solar protection and orientation on the surrounding, the vertical and horizontal lining give expression to the dynamic, integrated whole. Large sections of glass in the façade open the view towards the entrances and the park area of the campus. The other way around, this invites the green park surroundings into the building’s core.
 

The design team, combining international expertise and local experience, consisted among others of RAU Architects, SOHO-Atlas, Quadriplus Groupe, Etamine and AAG. After a close call, the ‘project campus’ design was awarded ‘runner up’.
 

go to projectpage